Rode bessen/Red currants

In mijn “nieuwe” moestuin komen in ieder geval de nodige fruitsoorten te staan. Hopelijk heb ik dan de komende jaren een beetje leuke fruitoogst.

Mijn moeder heeft een aantal rode bessenstruiken in haar tuin en die zaten dit jaar flink vol met heerlijke bessen. Toen we laatst in het weekend bij mijn ouders waren heb ik mijn moeder geholpen met het plukken van al die bessen; nog een behoorlijke klus! Als dank mocht ik een flinke zak vol mee naar huis nemen. Van een deel heb ik een heerlijk taartje gebakken. Hier is het recept.

Rode bessentaart.

2 eieren

175 gram bloem

125 gram boter

225 gram suiker

350 gram rode bessen

Geraspte schil van 1 citroen

Roer de boter met 50 gram suiker tot room en voeg de eidooiers toe. Roer er de bloem en de geraspte citroenschil door. Verdeel het deeg in een taartvorm en bak het 20 minuten in het midden van de oven op 190 °C. Laat het een beetje afkoelen. Bestrooi de koek dik met schoongemaakte rode bessen. Klop de eiwitten stijf en voeg 125 gram van de suiker bij beetjes toe. Verdeel het mengsel over de bessen en strooi de overige suiker erover. Bak het nog tot het schuim lichtbruin en droog is. Het moet hol klinken als er op geklopt wordt (ongeveer 25 minuten).

My “new” vegetable garden will have several fruit species. Hopefully I will have a nice fruit harvest in the coming years. My mother has a number of red currant bushes in her garden and they were packed with delicious berries this year. When we were at my parents in the weekend lately I have helped my mom picking the berries; which was pretty much work! As a thank you I was allowed to take home a hefty bag full of berries. From part of it I baked a delicious pie. Here is the recipe.

Red currant pie.

2 eggs

175 gram flour

125 grams butter

225 grams of sugar

350 grams red currants

Grated peel of 1 lemon

Stir the butter with 50 grams of sugar to cream and add the egg yolks. Stir in the flour and the grated lemon rind. Put the dough into a cake form and bake for 20 minutes in the middle of the oven at 190 °C. Let it cool a bit. Sprinkle the cake with thick layer of cleaned red berries. Beat the egg whites stiff and add 125 grams of the sugar. Divide the mixture over the berries and sprinkle the remaining sugar over it. Bake it until the meringue is light brown and dry. It should sound hollow if you tap it gently (about 25 minutes).

Van de overige 1 ½ kilo bessen heb ik sap gekookt. Vorig jaar hebben we in Duitsland een speciale sapketel gekocht. Een flink ding maar hij heeft zijn nut al aardig bewezen. Van deze portie bessen heb ik bijna 1 ½ liter sap gekregen. Dat lukte me niet toen ik de bessen nog “gewoon” kookte om het sap eruit te halen. Van het sap heb ik weer jam gemaakt. Heerlijk!

Of the remaining 1 ½ kilo berries I made juice. Last year we bought in Germany a special juice kettle. Quite a big thing but it has already proven its usefulness. Of this portion berries I have gained almost 1 ½ liter of juice. I did not get that much when I “just” cooked the berries to extract the juice. The juice I made into jam. Delicious!

Dit is de bewuste sapketel.De ketel wordt op het fornuis gezet waardoor het water in het onderste deel gaat koken (er zijn ook elektrische varianten te koop). De stoom gaat via de “schoorsteen” van het tweede deel naar het derde deel. Door de stoom gaan de vruchten kapot en loopt het sap eruit, door de zeef en in het tweede deel.

This is the juice kettle. Put the kettle on the stove which makes the water in the lower part get to a boil (there are also electric variations for sale). The steam goes through the “chimney” of the second part to the third part. The fruits get broken by the steam and the juice runs out, through the sieve and in the second part.

Het onderste deel (zwart) wordt met water gevuld.

The lower part (black) is filled with water.

In het tweede deel (wit) wordt het sap opgevangen dat door het tuitje naar buiten stroomt.

The second part (white) is where the juice is collected and where it  flows out through a small tube.

Het derde deel (grijs) is een soort zeef/vergiet waar de vruchten in worden gedaan. Het vierde deel is het deksel dat ervoor zorgt dat de stoom in de ketel blijft

The third part (grey) is a kind of sieve/colander where you put the fruits in.The fourth part is the lid that ensures that the steam remains in the kettle.

En na een tijdje stroomt het heerlijke sap via het tuitje naar buiten (niet vergeten om er een schaal onder te zetten!).

And after a while the lovely juice streams out through the tube (don’t forget to place a bowl underneath!).

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s