Supersimpel brood/ Super simple bread

Gisteren schreef ik dat ik voor de lunch zelf brood had gebakken. Hieronder volgt het recept voor dit supersimpele brood. Er hoeft weinig aan te gebeuren maar de rijstijd is wel lang (een dag van te voren het deeg bereiden!).

Ik heb het brood nu twee keer gemaakt en het smaakte beide keren heerlijk. De eerste keer heb ik het helemaal van gewone bloem gemaakt (geen zelfrijzend bakmeel!) en de tweede keer heb ik de helft van de bloem vervangen voor roggemeel.

Als je de instructies goed volgt kan het volgens mij niet mislukken. Ik vergat de eerste keer de bakvorm in te vetten waardoor het brood niet uit de vorm wilde. De tweede keer vergat ik na 40 minuten baktijd de temperatuur van de oven te temperen wat ervoor zorgde dat het brood allesbehalve bleek was. Volgend weekend poging drie. Dat moet dan het ultieme brood worden…

400 gram gewone bloem (of 200 gram tarwebloem + 200 gram roggebloem)

1 zakje gedroogde gist (7 gram)

1 volle theelepel zout

300 milliliter lauwwarm water

Doe alle ingrediënten samen in een kom. Met een mixer met deeghaken kneden tot een samenhangend geheel. De kom afdekken met een deksel of bord. Dan ongeveer 18 uur (!) laten staan bij kamertemperatuur. Het deeg zal dan zeker twee keer zo groot zijn.

Verwarm de oven voor op 250°C. Vet een ovenvaste schaal goed in en doe het deeg er in. Bak het brood eerst 40 minuten met een deksel op de schaal. Draai daarna de temperatuur omlaag naar 220 °C en bak het brood nog 20 minuten zonder deksel. Het brood moet hol klinken als je er op tikt.

Haal het brood uit oven, haal het uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen (als het brood te heet is zal je het moeilijk kunnen snijden). Eet smakelijk!

Een bakje water onderin de oven tijdens het bakken zorgt voor een knapperige korst.

Yesterday I wrote that I had baked fresh bread for lunch. Here is the recipe for this super simple bread. There is only little to do but the raising time is long (prepare the dough a day in advance!). I have made the bread  twice now and both times it tasted delicious. The first time I’ve used  plain flower (no self-rising flour!) and the second time I’ve replaced half of the flour with rye flour. If you follow the instructions it can’t fail. The first time I forgot  to grease the baking tin and the bread was stuck in the tin. The second time I forgot to lower the heat of the oven after 40 minutes baking time so the bread had a lovely dark color…(maybe a bit too dark). Third attempt next weekend. It probably will be the ultimate bread … 

400 grams plain flour (or 200 grams of wheat flour + 200 grams rye flour)

1 sachet dried yeast (7 grams)

1 full teaspoon salt

300 ml handwarm water

Put all ingredients  in a bowl. Knead with a mixer with kneading hooks until it looks like dough. Cover the bowl with a lid or plate. Let stand at room temperature for about 18 hours (!)  The dough will then be about twice as large. Preheat oven to 250 ° C. Grease an ovenproof dish and put the  dough in. Bake the bread for 40 minutes with a lid on the dish. Then lower the temperature  to 220 ° C and bake the bread for another 20 minutes without the lid. The bread should sound hollow when you tap it. Take the bread from the oven, take it out of the form and let it cool down on a grid (if the bread is too hot, you will find it difficult to cut).Enjoy!

 A bowl of water at the bottom of the oven during baking ensures a crunchy crust.

Alles wat je nodig hebt/All you need

Alle ingrediënten/All ingredients

Het deeg/Kneaded dough

Het gerezen deeg/The dough after raising

In de ovenschaal/In the baking form

Versgebakken brood!/Freshly baked bread!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s