Chocola!/Chocolate!

Mijn moeder krijgt het elke keer weer voor elkaar; ze vindt een ”nieuw” product in de winkel, raakt hieraan verslingerd en dan wordt het uit het assortiment gehaald. Zo had ze chocola ontdekt (we zullen het merk niet noemen) met allerlei verschillende zaden erin en ja hoor, na een tijdje was het nergens meer te vinden. Gelukkig staat er overal op welke ingrediënten er zijn gebruikt en in dit geval stonden zelfs de percentages erbij. Dat moest na te maken zijn. Dus Peet ging de keuken in en ik moet zeggen dat het resultaat erg goed te eten is. Ik weet niet of het te vergelijken is met het origineel want dat heb ik zelf nooit geproefd.

Bij deze mijn “eigen” recept voor chocola met zaden.

200 gram pure chocola

25 gram zonnebloempitten

20 gram pompoenzaden

Snufje zout

Heel klein scheutje olie

20 gram sesamzaad

20 gram suiker

Rooster de zonnebloempitten in een koekenpan met dikke bodem.

Rooster daarna de pompoenzaden in dezelfde pan. Voeg aan het eind een klein scheutje olie en het zout toe.

Rooster daarna de sesamzaadjes. Blijf hierbij de pan in beweging houden anders schieten de zaadjes alle kanten op.

Laat de suiker in de pan smelten. Verwarm door tot de suiker lichtbruin kleurt (karamelliseert).  Niet roeren want dan krijg je een klont en kan je het verder wel vergeten! Voeg de sesamzaadjes toe en strijk het mengsel dun uit op een glad werkoppervlak (een marmeren plaat schijnt hiervoor ideaal te zijn maar die heeft niet iedereen zomaar ergens in een hoekje staan). Als dit afgekoeld is breek je het in hele kleine stukjes. Zelf doe ik dit soort dingen vaak in een stevig plastic zakje (van het brood bijvoorbeeld) en rol ik er flink met de deegroller overheen.

Smelt de chocola au-bain-marie (boven een pan met heet water). Roer dan alle zaden en pitten erdoor. Giet het mengsel in vormpjes (ik heb een ijsblokjesvorm gebruikt) en laat het afkoelen.

Stort de bonbons, eet smakelijk!

My mother did it again. She finds a “new” product in the shop, gets hooked on it and then it is taken from the range. A while ago she had discovered chocolate (we will not name the brand) with all kinds of different seeds and yes, after a while she couldn’t find it in any shop anymore. Fortunately on most products is mentioned what ingredients are used and in this case there were even the percentages. It had to be possible to make this myself. So Peet went into the kitchen and I must say that the result is very good to eat. I don’t know if it is comparable with the original because that I have never tasted.

My “own” recipe for chocolate with seeds.

200 grams of dark chocolate

25 grams of sunflower seeds

20 grams of pumpkin seeds

Pinch of salt

Very small dash oil

20 g sesame seeds

20 grams of sugar

Roast the sunflower seeds in a heavy frying pan.

After that roast the pumpkin seeds in the same pan. Add at the end a small dash of oil and salt.

Then roast the sesame seeds. Keep moving the pan otherwise the seeds will start shooting around.

Melt the sugar in the pan. Heat until the sugar gets light brown (caramelize). Do not stir because  you will get a lump of sugar and you can start all over again (how did I find out that one??)! Add the sesame seeds and spread the mixture thinly onto a smooth work surface (a marble slab seems ideal for this but not everyone has such a thing lying around). If this is cooled  break into small pieces. I often do this kind of thing in a sturdy plastic bag (of bread for example) and a rolling pin.

Melt the chocolate au Bain-Marie (above a pan with hot water). Stir in all seeds and pips. Pour the mixture into moulds (I’ve used an ice cube form) and let it cool.

Take the chocolates out of the mould. Enjoy!

Advertenties

One thought on “Chocola!/Chocolate!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s